Motosiklet ile uzun yollar kat etmek, sürüş keyfinin ve özgürlüğün hat safhada hissedildiği eşsiz bir deneyim. Böyle bir deneyime başlamadan önce iyi hazırlanmak gerekiyor, zira motosiklet ile seyahat etmek bin bir olasılığa hazırlıklı olmayı gerektiriyor. Motosikletin ihtiyaçları, bakımı, sizin kişisel ihtiyaçlarınız, değişen hava koşulları ve yollar... İşin içinde bu kadar değişken varken ihtiyaçlar da artıyor tabii. Eğer bir Honda Touring tipi GoldWing motosiklete sahip değilseniz, ihtiyacınız olan her şeyi yanınıza almanız da mümkün değil.
Yanınıza aldığınız tüm eşyaların, aşırı yükleme yapmadan, sizin için yeterli konforu sağlayacağından emin olmak bu hazırlıkların püf noktası. Uzun yol ihtiyaçlarımızı 4 ana başlık altında toplayarak işe başlayabiliriz :
- Giyim – Kuşam
- İlk yardım – Sağlık
- Motosiklet ihtiyaçları
- Gerekli evraklar
- Giyim – Kuşam
Uzun yolculuklarda karşılacağınız hava şartlarını önceden kestirmek zor. Sıcak, soğuk, yağmur ve rüzgara her an hazırlıklı olmalısınız. Kolay taşınan ve çok yer kaplamayan kıyafetler, termal ekipmanlar bu konuda ihtiyacınızı karşılayacaktır. Şimdi giyime baştan aşağı bir göz atalım :
KASK : Uzun yol gezilerinde de güvenliği elden bırakmamak adına kapalı veya çeneden açılır kask modellerini tercih edebilirsiniz. Bunun dışında vizörün Pinlock buğu önleyici bulundurması da oldukça önemli. Bazı kask modellerinde güneş gözlüğü dahili olabiliyor, bu modeller güneşli havalarda sürüş konforunuzu büyük ölçüde arttıracaktır. Ayrıca açık renk kask kullanırsanız, sıcaktan bir nebze daha kurtulabilirsiniz.
MONT – PANTOLON - BOT : Dış giyimin ana unsurları mont, pantolon ve bot tercihi yaparken yine dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, her türlü hava koşuluna kolayca uyum sağlayabiliyor olmaları. 4 Mevsim mont ve pantolonlar, yağmur için çıkarılabilir iç astarı, ekstra havalandırma seçenekleri, soğuk havalar için içliği vb. imkanlar sayesinde sizi her durumda kurtaracaktır.
Giydiğiniz montun boyunluk kısmı yoksa eğer, yanınızda bandana ya da buff bulundurmalısınız. Çünkü vücudunuz boyun kısmından önemli ölçüde ısı kaybedebilir.
Motosiklet kullanırken üşümek ve ya ıslanmak, sürüş konforunuzu oldukça düşüreceğinden yağmurluğunuz kesinlikle olmalı. Yağmurluğu aynı zamanda rüzgarı kesmek için de kullanabilirsiniz. Yanınızda soğuk havalar için bir de polar bulundurabilirsiniz.
Özetle, kat kat giyinmek ve aşırı kalın veya ince giyeceklerden kaçınmak uzun yola çıkarken hatırlamanız gereken iki temel belirleyici unsur.
Bu ufak ipuçlarının ardından giyim – kuşam listemizi yapabiliriz :
- Kapalı veya çeneden açılır Kask (mümkünse Pinlock ve güneş gözlüklü)
- 4 mevsim için uygun mont, pantolon
- Su geçirmez botlar
- Yağmurluk
- Bot Yağmurluğu
- Kulak Tıkacı
- Polar
- İlk Yardım – Sağlık
Her şeyden önce güvenliğinizi düşünmelisiniz. Daha önce de söylediğimiz gibi, motosiklet ile seyahat etmek bin bir olasılığa hazırlıklı olmayı gerektiriyor. Hiç ummadığınız yaralanmalar ya da rahatsızlıklara karşı yanınızda bir ilk yardım çantası mutlaka bulundurmalısınız. Bu çantayı dışarıdan hazır olarak alabilirsiniz. Kendiniz hazırlamak isterseniz eğer; sargı bezi, steril gaz bezi, elastik bandaj, yara bandı ve rulo bant gibi malzemeleri çantanıza eklemeyi unutmayın. Ayrıca bireysel hastalıklarınızı göz önünde bulundurarak ilaç çantası da hazırlamalısınız.
Bunun dışında kozmetik ihtiyaçlarınız için de küçük bir çanta hazırlayabilirsiniz. Sabun, diş fırçası, diş macunu vb. ihtiyaçlar kişiden kişiye değişir özellikte olduğu için liste hazırlamadık, burada bize sadece hatırlatma görevi düşüyor.
- Motosiklet İhtiyaçları
Yol boyunca yalnızca sizin değil, motosikletinizin de ihtiyaçları olacak. Eğer motosiklet bakımından ve teknik işlerden anlıyorsanız yanınıza küçük bir avadanlık bulundurmakta fayda var. Bunun dışında motorunuz için hava filtresi, yağ filtresi, zincir, fren balatası gibi yolda kolaylıkla bulamayacağınız malzemeleri yanınıza alabilirsiniz.
Lastiğin delinme ihtimalinde, en yakın tamirciye kadar sizi götürmesini umarak yanınızda delik kapatıcı tüp bulundurabilirsiniz. Lastiğe hava basmanız gerektiğinde tır şöförlerinden yardım istemekten çekinmeyin, çünkü onlarda muhakkak hava bulunuyor.
Motorunuzun güvenliği için de disk kilidi ve zincir kullanmanızda fayda var. Uzun süre motosikletinizden uzak kalacaksanız, çantalarınızı yanınıza almanızı tavsiye ederiz.
Motorunuza yola çıkmadan check-up yaptırmayı ve yol boyunca da haritanızda noktalar belirleyerek bakımdan geçirmeyi unutmayın.
- Gerekli Evraklar
Yanınızda bulundurmanız gereken evrakları listeleyelim :
- Ehliyet
- Ruhsat
- Trafik Sigorta Poliçesi
- Kaza Tutanağı
- Ehliyet, ruhsat fotokopisi
- Sağlık sigortası
Eğer yurt dışına bir seyahat yapmayı planlıyorsanız başka belgelere de ihtiyacınız oluyor. Onlar için de Uluslararası yolculuklar için gerekli evraklar yazımızı okuyabilirsiniz.
Yukarıda saydığımız tüm malzemeler dışında, kamp yapmayı düşünüyorsanız kamp malzemeleri ve cep telefonu, kamera, gps gibi elektronik malzemeleri de listemize dahil edebiliriz. Yanınıza yeteri kadar para almayı da unutmadığınızı varsayarsak, son olarak yemek kısmını hatırlatalım. Atıştırmalık küçük yiyecekler ve en önemlisi yanınızda bolca su bulundurmanızda fayda var. Kendi yemeğinizi yapmak istiyorsanız, geziler için yapılmış ufak mutfak gereçleri de taşıyabilirsiniz.
Uzun yolculuklar uzun hazırlıklar ve planlar gerektiriyor. Her ne kadar önlem almış olsak da, hesaplamadığımız şeyler muhakkak yaşanacaktır. Yine de bu eşsiz deneyimi yaşamak için ilk fırsatı değerlendirmenizi tavsiye ediyoruz.
Keyifli sürüşler !